15 jan 2016

23-01-2016. Halve Marathon, Tzum (FR)

Foto: Janke v.d. Schaaf


RECORD AANTAL DEELNEMERS BIJ ZONNIGE HALVE MARATHON TZUM.
De Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik organiseert al 36 jaar vele recreatielopen in Friesland, Groningen en Drenthe. De club is 1 april 1980 opgericht door Jan en Josefien Kooistra omdat Jan was gestopt met snelwandelen en lange afstandwandeltochten maar wel graag door wilde gaan met het organiseren van trimloopjes die ze onder de vlag van de SV de Lat organiseerden in Leeuwarden, Oenkerk, Appelscha, St.Jabik en Oudemirdum.
De SV De LangeAfstand Tippelaars wilde die niet meer organiseren en omdat veel verenigingen en de atletiekbond niet zo weg waren van recreatielopers en zij juist wel besloten ze de SV Friesland op te richten samen met hun snelwandelvrienden Jilt Postma en Jan Cijs.  Geen gedoe met leden etc maar leuk en gewoon trimloopjes organiseren voor de liefhebbers met als doelstelling zo goedkoop mogelijk zodat niet het inschrijfgeld een drempel hoeft te zijn om me te doen.
Na 5 jaar sloot men zich aan bij de atletiekunie en werden heel veel “wilde”lopen overgenomen en onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie georganiseerd.
Nu 36 jaar later zijn Josefien en Jan nog steeds actief met hun SV Friesland en één van de lopen die ze al zoveel jaren organiseren met Arie Smedinga en de VV Tzum is de halve marathon van Tzum, maar nog nooit werd deze onder deze omstandigheden georganiseerd dan afgelopen zaterdag, zonnig 7 a 8 graden en een beetje wind die later iets steviger werd. Ook nog nooit stonden er zoveel lopers aan de start 430 uit alle delen van Nederland en zelfs uit het buitenland. De meesten zijn lid van de SV Friesland die 750 leden heeft en deze loop de eerste is van de clubcompetitie waarvan de prijzen van 2015 hier werden uitgereikt. Fanatieke leden lopers die de meesten van de 12 lopen meededen ontvingen een waardebon van 50% korting op hun schoenenaankoop aangeboden door Running Center John Sloot en daarbij nog eens een bon van 25% korting aangeboden door SV Friesland.
Het inschrijfgeld hoort nog steeds bij de laagste van Nederland, voor € 3,00 kan men bv de halve marathon lopen, krijgt men een goed uitgezet en fraai parkoers aangeboden 3 keer warm drinken onderweg, worden de tijden opgenomen voor de uitslag en krijgt men warme bouillon, thee, fruit etc. na de finish. Ook kan men voor dit bedrag ook nog warm douchen.   Veel “hollanders”zijn vaak verbaast dat dit allemaal voor dat bedrag kan bij hun is het vele malen duurden en komt het voor dat er één euro per kilometer wordt gevraagd.
Voor de organisatie was het nog een spannende week, zou het sneeuw langs de Bolswardervaart dooien op het recreatiepad of blijft het liggen en is het glad. Gelukkig veel dooi en regen en kon er veilig hard gelopen worden op die mooie paden met prachtig uitzicht over het Friese land en verkeersvrij.
Vol lof was men, jammer dat het bij de jeugdloop even mis ging maar daarvoor is ook een oplossing bedacht. Met dit aantal deelnemers is het fijn dat ze gebruik mogen maken van de Showroom Strikwerda daar is meer ruimte dan in de kantine. De vrijwilligers werden bedankt en kregen de nodige schouderklopjes van de deelnemers. Het start/finishgebied was ook weer gezellig ingericht en DJ Christiaan Valk verzorgde het geluid. De boog en tenten stonden er en kon er even onder het genot van wat drinken nagepraat worden over deze loop. Ook het sociaal contact is bij het lopen belangrijk.
De volgende loop van SV Friesland is op zaterdag 13 februari de Kleine Wielenloop in Leeuwarden ook daar worden veel deelnemers verwacht. Prachtige foto’s en uitslagen staan op de site www.svfriesland.nl
SV Frieslandloper Riekele Kobes  Leeuwarden won de halve marathon in 1.41.43 hij was een klasse apart, traint samen met Koos Jelmer de Vries, die de 10 engelse mijlen won in 59.11  olv. Sjouke Touber op de atletiekbaan van BV Sport op het Nylan Leeuwarden. De Lionitasser Johannes Postma Leeuwarden won de 10.2 km in 37.10 en de Burgummer Pieter Prins ook SV Friesland won de 5.5 km. in 20.59
Bij de vrouwen was Brenda de Jong Impala Drachten de snelste op de halve marathon 1.41.37, Hester Salverda Oudemirdum won de 16.1 km 1.12.51 de 10.2 km was voor Gietje v.d. Schaaf Berltsum 49.11 en de 5.5 km Charissa Zijlstra Lekkum 27.00  

11 jan 2016

09-01-2016. Be Quickloop, Dokkum (FR)

Foto: Janke v.d. Schaaf
WILCO KOOISTRA EN EVA KOOPMAN SNELSTE HALVE MARATHONNERS BIJ BE QUICKLOOP DOKKUM.
Vorig jaar moest de Be Quickloop in Dokkum worden afgelast wegens storm, nu was het weer afwachten of de ijzel op tijd zou zijn gedooid anders had er ook dit jaar geen loop geweest.
Gelukkig van donderdag op vrijdag dooide het flink, met harde wind droogde het wegdek snel op en konden de vrijwilligers onder leiding van Roelof Elzinga de routes pijlen met kalk.
De weersvoorspelling was bewolkte dag met een beetje zon en kans op een buitje en niet koud voor de tijd van het jaar.
En dat paste mooi in de planning van de organisatie de VV Be Quick, L.Gr.Dokkum en de SV Friesland, nu maar hopen dat er meer dan 200 lopers aan de start zouden komen, dit weekend was ook de klassieker van Nederland de halve marathon in Egmond waar heel veel Friese lopers aan deelnemen. Bij de volle loopkalender moet men het toch hebben van lopers uit Friesland en Groningen. In Drenthe was de trimloop in Assen.
Er is voldoende parkeerruimte bij het zwembad en VV Be Quick en ook genoeg plaats voor de start/finishboog, tenten en verzorgingswagen van SV Friesland die de inschrijving en start/finisgebeuren voor haar rekening neemt.
Anneke Kerstholt uit Groningen en Wijtse Breidenbach uit Zwolle zijn twee zeer ervaren schrijvers voor het noteren van startnummers en tijden bij de finish. 270 deelnemers aan de start en mooi aantal waar de organisatie best tevreden mee is.
Er werd gestart eerst met de pupillen van Be Quick waar prijzen voor de snelste drie jongens en meisjes beschikbaar waren gesteld door de SV Friesland en ook de jeugd die 2½ km liep nadat de 10.3 en halve marathonners waren gestart, tegelijk met de 5.5 km lopers, kregen een prijs.
De meesten kozen voor de 10.3 km afstand te lopen, onderweg was er geen verzorgingspost maar na de finish was er warme bouillon, thee, vruchtendrank en fruit en ontbijtkoek en in de kantine snert.
Het was prima hardloopweer zei Jacob v.d.Ploeg die samen met zijn broer Syb, de zanger van o.a. De Kast, en natuurlijk een prachtig parkoers met daarin een mooi stuk natuurgebied en een stukje Centrale As die 24 september dit jaar door hardlopers in gebruik wordt genomen. Dat beloofd een mooi hardloopfeest te worden met start in Nijegae 21.1 km, Burgum 10 km en Falom 5 km. start ’s middag om 2.00 uur, ’s morgen is de weg het domein voor de fietsers. Voor de halve marathonners was er twee keer verzorging met warm drinken onderweg.
Janke v.d. Schaaf maakte een prachtige fotoreportage en Christiaan Valk deed dat bij de finish, de foto’s, uitslagen en verslag staan op de site www.svfriesland.nl en ook op de sites en facebook van Be Quick en L.Gr.Dokkum komen deze te staan.
De inschrijving in de kantine van Be Quick liep vlot, de lopers komen het meest rond een half uur voor de start om in te schrijven dan is het behoorlijk druk voor de dames de jeugd kon dit doen bij stageloopster Nell Regnerus die hulp kreeg van zus Gwen.
Al met al een geslaagde loop, de volgende loop van SV Friesland is de Halve Marathon in Tzum op zaterdag 23 januari, ook hier bij de VV Tzum een keuze uit verschillende afstanden 1-2-5-10-16-21 km. start 11.00 uur.
Wilco Kooistra Leeuwarden was de snelste halve marathonloper hij finishte in 1.20.02 voor Harry Wiersma Blije 1.22.48 3e Jacob v.d.Ploeg Damwoude 1.24.19 4e Jorn Lemmen Groningen 1.27.09 5e Niek v.d.Molen Westergeest 1.29.57 Vrouwen: 1e Eva Koopman Groningen 1.31.00 2e Tiny Wouda Kollum 1.52.24 3e Elly Rooda Grootegast 1.54.11 4e Geeske Helmholt Grootegast 1.54.11 5e Saakje Regnerus Broeksterwoude 1.58.23
10.3 km: 1e Folkert Visser Burgum 40.17 2e Bareld Kootstra Garyp 41.12  3e Simon Regnerus Marrum 41.26 4e Remco Admiraal Dokkum 41.43 5e Daan v.d.Geest Stiens 42.00 Vrouwen: 1e  Hester Salverda Oudemirdum 46.30 2e Iris Pinkster Dokkum 51.16 3e Erna Bloemsma Franeker 52.47 4e Sabine Bomas Gytsjerk 52.58 5e Anita Hettenvan Franeker 53.41