19 jun 2016

19-06-2016. aankondiging Brinklopen, Diever



BRINKLOPEN IN DIEVER IN JULI WEER VAN START
Al meer dan 30 jaar worden in de vakantiemaanden Juli en Augustus Brinklopen georganiseerd in Diever. De organisatie is in handen van de Stichting Sportpromotie Diever en de SV Friesland. Iedere dinsdagavond is er een brinkloop over een afstand van 2½-5-10 km. De route wordt aangegeven door vrijwilligers op iedere afslag.
Ook dit jaar is de inschrijving weer in Het Dingspilhuus Hoofdstraat 88 7981 AV Diever. Hier is ook kleed/douchegelegenheid en ook het sportcafé ook gevestigd in het Dingspilhuus is open. Vanaf 18.00 uur is de inschrijving geopend tot even voor de start die is 750 meter verderop op de Brink.
Het inschrijfgeld is € 2,50 organisatiekosten, wie een medaille/standaardje wil kan die kopen bij de inschrijving. Startnummers moeten voorop de borst worden gedragen met vier speldjes vast te maken. De tijdwaarnemers noteren de eindtijden en deze worden gepubliceerd op de site www.dieversportief.nl ook links naar foto’s genomen tijdens de loop komen hier op.
De te lopen ronde is 1250 meter bij iedere doorkomst staan er marathonklokken, is er een speaker en staat er verzorging met water en sponzen. De startnummers mogen de deelnemers houden. Gemiddeld staan er ruim 120 deelnemers aan de start op de brink, het record staat op 205 deelnemers op één avond. Het is een laagdrempelige loop waar loopplezier voorop staat. Veel lopers uit de regio staan aan de start maar ook veel vakantiegangers doen mee. Ook komt trainer Jelle Luinstra van de AV Lionitas uit Leeuwarden met zijn wedstrijdgroep een paar keer naar Diever voor een gezellig uitje hardlopen op de brink, in de plaats voor de training op de atletiekbaan. maar ook andere loopgroepen vinden dit leuk om gezamenlijk mee te doen.
Prijzen zijn er niet te winnen per loop maar er wordt wel een klassement opgemaakt met de snelste lopers, wie het vaakst wint is seizoenwinnaar en ook wie het parkoersrecord verbeterd krijgt bij de laatste loop een VVV bon aangeboden door de organisatie. Veel regionale toppers deden wel eens mee maar ook Nederlandse en toppers uit België stonden er aan de start.

MIDZOMERAVONDMARATHON DIEVER OP ZATERDAG 16 JULI 2016
Vele jaren werden de drie marathons in Diever, de Drents Friese Wold Marathon in maart, de Midzomeravond Marathon Mits Juli en de Boscross Marathon op de tweede zaterdag in December, vanuit het Dingspilhuus georganiseerd door de St.Sport Promtie Diever en SV Friesland maar omdat deze dreigde dicht te gaan heeft men bij Groepsaccomodatie Het Kasteel Kasteel 19 7981 AN Diever een nieuwe plaats gevonden om de inschrijvingen te doen, er is voldoende kleed/douchegelegenheid en ruime recreatiezaal waar het gezellig nazitten is. Ook de Wandelvierdaagse is hiervandaan gestart en ook dat was een groot succes, iedereen was vol lof over de gastvrijheid daar.
De starts van de 42.2-30-20-10 km is naast deze accommodatie. De route die is uitgezet in het Drents Friese Wold is 10 km, de marathonners lopen eerst twee rondjes dorp en komen dan op de route. Omdat het warm kan zijn in deze maand zijn er drie verversingsposten onderweg met sportdrank, vruchtendrank, thee, Coca-Cola, bananen en ontbijtkoek,ook is er een sponzenpost bij en na de finish is er ook warme bouillon en sinaasappels bij de verzorgingskar.  Om de 5 km staat de afstand aangegeven.  Prijzen zijn er niet te winnen maar wel krijgt de snelste loper van elke afstand een boeket bloemen aangeboden zodra hij of zij over de finish komt. Hier staan marathonklokken en ook bij de doorkomst staat een klok. Al de tijden worden genoteerd en komen op de site www.dieversportief.nl Staatsbosbeheer en de Gemeente Westervelde gaven toestemming voor deze loop.
Inschrijven kan via de site www.dieversportief.nl bij de start inschrijven kost € 3,00 extra. Dus vooraanmelden is lonend. Ook hier is het inschrijfgeld op basis van organisatiekosten, wie een herinnering wil kan die kopen na het volbrengen van de loop.

16 jun 2016

15-06-2016. 10 EM St-Annaparochie (FR)



GRONINGER WOUTER LUINGE EN SLACHTEWINNARES YLONA KRUIS SNELSTEN 10 EM. ST.-ANNA.
Dat heel veel lopers het zwaar hebben gehad met hun Slachtemarathon was bij de Sportvereniging Friesland te merken aan de deelname van de 10 Engelse Mijlen van St.-Anna.
131 deelnemers stonden deze woensdagavond aan de start bij de Bildtse Slag in St.-Anna. Men had meer verwacht op deze mooie loop maar de weersvoorspelling was code geel en veel lopers die de Slachte meededen houden deze maand rust. Ook is de datum van deze competitieloop verplaatst van zaterdag 24 september naar deze woensdagavond in verband met de dan te organiseren Centrale As loop ter gelegenheid van de opening van de nieuwe weg van Nijegea naar Dokkum waar de SV Friesland ook in de organisatie zit.
Overdag had het nog geregend en daarvoor waren er flinke buien geweest die het pijlen van Jan v.d. Hoek ongedaan had gemaakt. De kalkpijlen lossen op als het flink regent en dat is de bedoeling ook maar dan graag na de loop, nu moest de gehele route nog eens worden voorzien van pijlen om de lopers de goeie weg te wijzen.
De route door Jan uitgezet ging via het ommetje van St.-Anna een mooi schelpenpad om de wissel daarna bij de Blikvaart door de tunnel richting Berlikum, hier via het schelpenpad om het kassengebied heen naar Bitgum en via de Langhuisterweg binnendoor weer naar de tunnel bij de Blikvaart en via het bos naar de finish bij de Bildtse Slag. Hier stond Jan Kooistra te speakeren, hij had een deelnemerslijst tot zijn beschikking dankzij Douwe v.d. Bij en Aukje Leeuwen, maar het volume stond te luid zodat de omwonenden hier last van hadden en hun TV harder moesten zetten als Jan weer lopers binnenhaalden. De volgende keer dus het volume lager, de muzieksterkte was prima. Toch fijn dat men dit aan de organisatie liet weten, daar leer je er weer van en is beter dan ingezonden stukken in de krant.
Janke v.d. Schaaf maakte weer een mooie fotoreportage, Christiaan Valk verzorgde  het geluid en maakte ook een fotoserie, het White Angels Verkeersteam zorgde er voor dat er veilig kon worden overgestoken en vrijwilligers stonden onderweg met drinken.
De tijdjury Wijtse Breidenbach en Lisette Kooistra noteerden al de tijden en deze uitslag komt op de site www.svfriesland.nl er waren geen prijzen te winnen voor de snelste maar wel waren er tientallen prijzen in de gratis verloting op startnummer. Al met al een geslaagde loop in het Zonnige St.-Anna.    
Uitslagen: 16.1 KM: 1e Wouter Luinge Groningen 58.02 2e Harry Wiersma Blije 1.00.54 3e Timo Schraa St.-Anna 1.04.25 4e Herman Westerhuis Tzum 1.07.44 5e Jasper Keizer St.-Anna 1.08.24 Vrouwen: 1e Ylona Kruis Ysbrechtum 1.09.15  2e Linda de Vries Franeker 1.27.42 
11 KM: Paul Miedema Berltsum 43.04  2e Herman Regnerus Groningen 43.18  3e Mark Westra Marsum 44.29 4e Hendrik Hoogland Blije 44.50 5e Simon Regnerus Marrum 45.33  Vrouwen: 1e Karin Schuhmacher St.-Anna 56.01  2e Corrie v.d.Weg Ternaard 56.06  3e Anita v.d.Wal Harlingen 56.21  4e Saakje Regnerus Broeksterwoude 56.21 5e Anneke v.Dalfsen St.-Anna 57.35
5.8 KM: 1e Wiebe Palstra Bolsward 25.16  2e Sikko Roos St.-Anna 26.13  3e Steinar de Vries Broek 28.25 4e Dikkie v.d.Werf Bolsward 28.36 5e Erik Willekus St.-Anna 29.22 Vrouwen: 1e Lisa Snoek Leeuwarden 25.55 2e Miranda Hornstra Wergea 28.33  3e Gerrie Kloosterman Stiens 28.44 4e Anneke Wester Spannum 30.16 5e Hillechien Oppers St.-Anna 34.00
0.9 KM: 1e Niels Kloosterman Stiens 4.27 2e Lars Kloosterman Stiens 4.28

12 jun 2016

10-06-2016. Golleloop, Wirdum (FR)

MECHIEL ZANTEMA EN TABITHA DIJKMAN SNELSTEN IN 12 KM LANGE GOLLELOOP WIRDUM
Nog geen week na de Slachtemarathon waar heel veel hardlopers moesten afzien en velen nog lang niet in staat om weer een hardloopprestatie te leveren organiseerde de SV Friesland vrijdagavond 10 juni de Golleloop in Wirdum.
Huib Jan Imbens, zelf een fanatiek hardloper van de SV Friesland, organiseert deze loop met een heel team vrijwilligers. Hij regelt de vrijwilligers, de accommodatie, zet het mooie parkoers uit en maakt het mogelijk dat de jeugd gratis kan meelopen en ook nog een herinneringsmedaille in ontvangst mag nemen.
Voor hardlopers was het deze avond mooi weer en met de verzorging onderweg in de vorm van twee waterposten was het genieten van de omgeving waar de route is uitgezet. De start en finish was voor dorpshuis De Golle, hier kon men zich vanaf zes uur aanmelden. 120 deelnemers deden dit, is mooi aantal voor zo’n loopje in een volle hardloopkalender en na een zware Slachtemarathon. Door de open dag op de vliegbasis was het voor de lopers uit die hoek moeilijk om in Wirdum te komen, overal stond het verkeer vast en kon men net op tijd in  Wirdum zijn om op tijd te starten.
Na de uitleg over het parkoers en verzorging en het bedanken voor de vrijwilligers gaf Huib Jan Imbens het sein om te starten. Dank zij Alicia Oosterhuis en Sietske v.d.Bij kon Jan Kooistra de speaker beschikken over een deelnemerslijst en verslag doen. Sietske ging het parkoers op om een fotoreportage te maken. https://photos.google.com/share/AF1QipMkPQom4X64J7lcfAzkYtsJx4vFgTMsLctioVoDLblQzyNKBG_5YlW6fC4G03gMOA?key=T3RNcG9LMTVEOUpBdVdFWUZaUjdpVlBIS0lpaUp3
Bij deze loop werd ook afscheid genomen van de stageloopster Alicia Oosterhuis uit Stiens, ze mocht van haar school stagelopen bij SV Friesland dat ook een leercertificaat heeft en heeft verschillende opdrachten uitgevoerd in de verzorging, tijdwaarneming en deelnemerslijsten maken. Na afloop werd haar een aardigheidje aangeboden door Josefien en Jan Kooistra, ze beloofde nog wel eens te willen helpen als dat nodig is, haar vader Harry is ook een fanatiek hardloper.
Dank zij een drietal juryleden kon de uitslagenlijst worden vastgesteld.
SV Frieslandloper Mechiel Zantema Goutum was de snelste op de 11.5 km. 43.18 2e Cornelis Verboom Krimpen a/d Ijsel 44.48 3e Albert v.d.Ziel Berltsum 47.18 4e Cor Ottens Leeuwarden 49.22 5e Harry Oosterhuis Stiens 50.16 Vrouwen: Tabitha Dijkman Leeuwarden 58.45  2e Linda de Vries Franeker 1.01.55  3e Jeannemiek Miltenburg Hoptille 1.07.12 4e Janny Fennema Britsum 1.08.23 5e Gelske Rozema Goutum 1.10.41
8 km.: 1e Marco Kingma Sneek 30.40 2e Stefan v.d.Wal Drachten 31.37 3e Paul Steen Damwâld 32.02  4e Simon Regnerus Marrum 32.44 5e Hendrie v.d.Werf Bolsward 33.19  Vrouwen: 1e Liesbeth Hiddema Irnsum 37.08  2e Freke Kloek Leeuwarden 38.25  3e Mathilda Wassenaar Wirdum 44.53   4e Marit Bamboe Breda 45.06 5e Selena Ypma Easterwierum 45.49
4.5 km: 1e Hendrik Hoogland Blije 17.49  2e Danny Wiersma De Westerein 20.39  3e Douwe v.d.Bij Irnsum 21.18 4e Edwin Bruinsma Leeuwarden 21.36 5e Dikkie v.d.Werf Bolsward 21.56 Vrouwen : 1e Lisanne Jager 18.49  2e Lisa Muizer Leeuwarden 20.30 3e Jente Schokker Wirdum 23.09 4e Janne Martens Leeuwarden 24.09 5e Esther de Groot Wirdum 27.47
Jeugdloop: 1e Jente Leeuwangh Hempens 4.01 2e Naomi de Groot Wirdum 4.26  3e Erik Wassenaar Wirdum 4.42 4e Floris Gerlofs Wirdum 4.48 5e Sanne Wassenaar Wirdum 4.49

9 jun 2016

15-06-2015. 10 EM van St. Anna (FR)



SPORTVERENIGING FRIESLAND ORGANISEERT 10 ENGELSE MIJLENLOOP VAN ST.-ANNA.
De sportvereniging Friesland wordt vaak de grootste en actiefste hardloopfamilie van het noorden genoemd.  Met 750 leden en bijna wekelijks een hardloopactiviteit bereiken ze heel veel mensen die graag sportief bezig zijn en hardlopen is een sport die je altijd kunt bedrijven en de meeste lopen, zeker die van SV Friesland, betaal je een laag inschrijfgeld op basis van organisatiekosten.
Woensdag 15 juni is er weer zo’n doordeweekse loop, nu de 10 EM van St.-Anna of 16-10-5 km met als gezamenlijke starttijd half acht. Prachtige route uitgezet door Jan v.d. Hoek, fanatiek hardloper uit St.-Anna. Ze lopen rondom St.-Anna over het mooie schelpenpad en bos naar Berlikum, langs het kassencomplex naar  Beetgum, via de Langhuisterweg weer terug naar de Hemmemaweg  en via het bos weer terug naar de sporthal De Bildtse Slag.
In het sportrestaurant van de Bildtse Slag is vanaf 18.00 uur de inschrijving, voor € 5,00 kan iedereen die deze afstanden hardlopend kan afleggen meedoen. Ze krijgen hiervoor een startnummer, mooie route aangegeven met kalkpijlen op de weg en kilometeraanduiding, voldoende drinken onderweg en na de finish warme bouillon, thee vruchtendrank en fruit, kunnen na afloop douchen, worden hun tijden genoteerd en komen de uitslagen op www.svfriesland.nl compleet met verslag en fotoreportages. Ook zijn er weer prijzen in de gratis verloting en voor wie er een wil is er een herinneringsmedaille waarvoor je dan extra € 3,00 betaald na het volbrengen van je afstandsloop.
De lopen van SV Friesland worden georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie die de organisatie en deelnemers verzekert. De gemeente Het Bildt gaf toestemming voor dit loopevenement en het White Angels Verkeersteam zorgt er voor dat de lopers veilig kruispunten kunnen passeren.
Dit keer deze loop op de woensdagavond omdat hij eerder gepland stond in september maar op die datum is de Centralle Asloop ter gelegenheid van de opening van de weg Nijegea-Dokkum waarbij de SV Friesland ook nauw is betrokken bij de organisatie van deze eenmalige loop over 5-10-21.1 km.
Er worden woensdagavond rond de 200 hardlopers verwacht in St.-Anna. De Start en Finishlijn is voor de sporthal. Parkeerruimte is er genoeg. En na afloop is het ook altijd gezellig met de vaste derde helftploeg.

2 jun 2016

01-06-2016. ODV-Loop, Wijnjewoude (FR)

FOPPE VAN DER HEIDE SNELSTE OP 10 ENGELSE MIJLEN VAN DE ODV-LOOP WIJNJEWOUDE
Onder prima hardloopomstandigheden, beetje wind en dus niet te warm, ging woensdag 1 juni de 35e editie van de Ontspanning Door Voetbal loop van start in Wijnjewoude.
De deelnemers, 110 kwamen uit alle delen voor Friesland Groningen en Drenthe en moesten de omleiding volgen naar het dorp wat slecht was aangegeven door de wegenbouwers maar door via facebook de lopers te waarschuwing kwam toch nog iedereen op tijd aan de start.
Een prachtige loop door bosgebied waar de te lopen routes door vrijwilligers, 30 personen van ODV, werden aangegeven met één van de mannen van die er vanaf de eerste loop bij was Ruurd v.d.Woude op de fiets voorop. Onderweg maar liefst 4 verzorgingsposten met water en na de finish heerlijke warme bouillon, thee, vruchtendrank en fruit.
Jammer dat men niet op de vaste woensdag, die tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren, kon organiseren door een volle loopkalender. SV Friesland had die woensdag al een loop en zij zijn ook al vele jaren de medeorganisator bij de ODVloop. 1 juni werd het nu en dat viel samen met de Lus van Akkrum en De Rode loper in Oosterwolde. Van Akkrum had men wat concurrentie en natuur de slachtemarathon die zaterdag is en velen, zoals de winnaar van de vorige ODVlopen Riekele Kobus liever geen loopjes meer doen in deze week. Dus kon een ander nu eens de mooie goed gevulde broodmand winnen, ook de 2e en 3e winnaars kregen er één. Altijd prima geregeld bij ODV die gesponsord werd door Venenboer Sport uit Drachten waarvan Hielke Posthumus aanwezig was om het startschot te lossen. Ook had hij de boog mee opgezet. SV Friesland zorgde voor het geluid en Jan kooistra deed verslag. De tydjury noteerde de nummers en tijden waarvan de uitslag op de site www.svfriesland.nl komt, ook de fotoreportage gemaakt door Janke v.d. Schaaf, de hoffotografe van SV Friesland, komen op die site en ook op de site van ODV.
De prijzen, goed gevulde broodmanden dus, werden uitgereikt door Theo Beenen namens ODV en Jan Kooistra van SV Friesland. Al de deelnemers kregen als dank voor deelname een heerlijk suikerbrood mee naar huis. De deelnemers waren vol lof over de organisatie die ondanks de zo volle www.hardlopendnederland.nl kalender deze loop wilde organiseren.
Ook was deze woensdagavond de 25e editie van de Rode Loper, de jeugdloop van de scholen van Oosstellingwerf georganiseerd door LSV Invictus. Ook daarbij is steun van SV Friesland, Christiaan Valk verzorgd daar het geluid en Josefien assisteert bij het schenken van vruchtendrank waar ook het materiaal voor wordt geregeld door SV Friesland. Een kleine 700 jeugdige lopers verschenen daar aan de start, na afloop was er ook nog een ijsje en medaille en voor de snelsten een beker. Ook hier een 30 tal vrijwilligers van LSV Invictus aanwezig waarvan ook wel deelnamen aan de ODVloop.
De uitslagen van de ODV-loop Wijnjewoude 2016.  16.1 km: 1e Foppe v.d. Heide Drachten 1.02.32 2e Wim Douma Leeuwarden 1.04.16  3e Stefan v.d.Wal Drachten 1.06.39 4e Richard Aalders Nietap 1.08.30 5e Herman Regnerus Groningen 1.08.34 Vrouwen: 1e Bettie Agricola Goingaryp 1.13.23
10 km: 1e Henk Piek Drachten 39.27  2e Simon Regnerus Marrum 39.58  3e Heero v.d.Veen Wijnjewoude 42.11 4e Aron Tempelman Zwolle 42.26 5e Jan Douwe Zuidema Damwâld 43.30  Vrouwen: 1e Janny Hofman Ureterp 47.20 2e Marije Elferink-Gemser Veenhuizen 50.30 3e Jannie Jongsma Jubbega 54.51 4e Rosanna v. Teijen Lippenhuizen 55.04 5e Iris de Vries Ureterp 56.13
6.1 km: 1e Paul Steen Damwoude 23.46 2e Folkert Visser Burgum 24.13  3e Ronald Vanger Burgum 24.59  4e Arjan v.d.Schaaf Drachten 25.22  5e Erik v.d.Heide De Westereen 27.20  Vrouwen; Mettie de Vegt Ureterp 28.16  2e Tetsje Hoks Joure 32.13 3e Ester v.d.Veen Wijnjewoude 32.34  4e Susan v.Milligen Hoornsterzwaag 33.12 5e Nina Veninga Wijnjewoude 34.09