1 jan 2017

31-12-2016. Oudejaarscross, Leeuwarden (FR)



RECORD AANTAL HARDLOPERS BIJ OUDEJAARSCROSS SV FRIESLAND IN HET LEEUWARDER BOS
Het was 2009 dat Sjouke Touber en Henk Hoekman Jan Kooistra vroegen of hij met SV Friesland voor de leden die trainen bij Sjouke en Miranda op de atletiekbaan Nylan op Oudejaarsdag een cross te willen organiseren in het Leeuwarder Bos.
Natuurlijk was het antwoord, als jullie maar de route te bedenken en uitzetten. De start was om 10.00 uur, vroeg maar dan ben je ook weer op tijd thuis.  25 deelnemers kwamen aan de start, dat waren ook de meeste trainende lopers die bij deze prestatiegroep trainen.  Voor de groep van Andries kwamen Jan en Josefien met glühwein, oliebollen en chocomelk bij de laatste training van dat jaar  op de atletiekbaan. Dus voor de wedstrijd/prestatielopers nu bij deze cross
.
2010 Werden ook de pupillen van Andries gevraagd om bij de cross het oudejaar uit te lopen en stonden er 75 man/vrouw aan de start. Maar hardlopen in het bos was niet verantwoord omdat de wegen spiegelglad waren door ijzel. Maar men vond een alternatief  om op de wegen dicht bij het bos te gaan lopen deze warendoor de gemeente gestrooid en prima te belopen.

In 2011 60 deelnemers maar in 2012 mochten ook niet op de baan trainende leden meedoen. Gratis en voor niets en dit jaar stonden er 93 lopers aan de start. Natuurlijk kan er genoeg gelopen worden op de oudejaarsdag in poppingawier en gorredijk maar ook marrum en in gaasterland worden de loopevenementen gehouden. In 2013 en 2014 waren het 85 lopers maar 2015 kwam men boven de 100 uit. Toen stond het er vol met auto’s en kwam de politie ook een kijkje nemen maar geen probleem.  Alles wordt netjes weer achter gelaten maar hoe komt het volgend jaar, de trails zijn ïn”en de mond op mond reclame doet zijn werk en het kost niets wel betalen niet leden twee euro maar in Gorredijk is dat twaalf euro het is maar net waar je voor kiest.

Dit keer stonden in een mistig Leeuwarder bos meer dan 160 lopers aan de start, een dik record dus en ook nu stond de verzorgingskar van SV Friesland al vroeg op de parkeerplaats aan de Troelstraweg en werden er twee tenten geplaatst met krukjes tafels en het rook er al naar oliebollen, glühwein en chocomelk. Om 10.00 uur hete Sjouke Touber iedereen welkom en voeg eerst om een applaus voor de vrijwilligers die dit mogelijk maakten en ons het hele jaar vele lopen aanbieden, prima verzorgd en voor een iedereen betaalbaar inschrijfgeld. Ook sprak hij de wens uit dat we weer een prachtig en gezond nieuw jaar 2017 mogen beleven. Daarna ging hij samen met Henk voorop de stoet uit om aan te geven hoe de route van plm. 1600 meter liep die ze daarvoor hadden aangegeven. Na 15 minuten arriveerden ze weer bij het beginpunt en mocht iedereen maximaal 45 minuten zijn/haar eigen tempo lopen over dit leuke afwisselend parkoers. 

Dat iedereen er plezier in had is duidelijk op de foto’s te zien die Janke v.d.Schaaf maakte onderweg op de route. Er waren er bij die na één ronde stopten omdat ze wat verkouden waren en sommigen ook nog naar Gorredijk gingen waar ze met 1250 lopers deel namen aan de Oliebollenloop. Nadat iedereen zijn/haar ronden hadden gelopen werden ze gastvrij onthaald bij de verzorgingskar met glühwein, chocomelk en oliebollen en nog een fles bronwater mee voor onderweg naar huis. . Een hele drukte waar voor volgend jaar al een betere oplossing is bedacht, men kan dan op nog meer lopers rekenen, hij is dan een dag na de Oudejaarsloop in Marrum maar op zondag er na  willen ze het jaar wel afsluiten met cross/trailrun in dit bos.